Workshop Strategisch Denken

Ik verlies nooit! Ik win, of ik leer.

Wat maakt een slim kind tot een supertalent in denksport? En hoe komt het dat kinderen met ADHD vijf uur achtereen een dampartij kunnen spelen? Wat speelt zich allemaal af in het hoofd van een dammer, jong en oud? Wat kan het bedrijfsleven leren van deze kinderen? En hoe kunnen kinderen met hun denkkracht al een enorme voorsprong krijgen op het bedrijfsleven?

Plannen, beslissen en uitvoeren
Menig volwassen kaderlid, leerkracht of gewoon ouder, is doorgaans de hele dag plannen aan het maken. Van iets simpels als: “wat gaan we eten vandaag” en het inpakken van de koffers voor de vakantie tot ingenieuze projecten waar aan van alles gedacht moet worden en waarbij de volgorde van handelen essentieel is om meest efficiënt te kunnen werken. Daarbij is het niet alleen belangrijk om een plan te maken, maar vooral om het geheel te overzien en tijdig steeds de juiste beslissingen te nemen.

Workshop voor de (school)kinderen

Prefrontale Cortex
Plannen maken en ten uitvoer brengen is een vaardigheid die voor volwassenen onmisbaar is. En veel ouders klagen erover dat de kinderen zo weinig plannen, teveel verkeerde besluiten nemen, gevolgen niet overzien van hun handelen, etc. Dat komt omdat hun prefrontale cortex (frontaal kwab) nog niet uitontwikkeld is. Dat deel van de hersenen is over het algemeen pas rond je 21e voldoende ontwikkeld. Daar zit de impulsbeheersing, de sectie van het plannen en het overzicht, dus daar ontwikkelt zich het inzicht voor oorzaak/gevolg.

Concentratie, impulsbeheersing en plannen is te leren
Goed nieuws voor alle ouders die zich zorgen maken over het ontbreken van die capaciteiten bij hun kind. Het is te leren, door te trainen. En wat is er dan mooier om dat spelenderwijs te trainen, door een denksport als het dammen. Het versterken van het concentratievermogen en het ontwikkelen van mentale (veer)kracht door het leren omgaan met succes én teleurstellingen, op basis van winst of verlies door eigen kennis en/of handelen, wordt daarbij ook spelenderwijs meegenomen.

Workshop voor volwassenen: het bedrijfsleven

Hersenfuncties in bedrijf
Ook in het bedrijfsleven zijn, om tot topprestaties te komen, bepaalde vaardigheden onmisbaar zoals:
* verder vooruitdenken
* taxeren van eigen kansen en die van de concurrent
* integrale afwegingen maken om tot geniale beslissingen te komen om de ander te slim af te zijn
Kortom: het nemen van beslissingen op basis van een soms razendsnelle SWOT analyse.
Want waar men in organisaties in moeilijke situaties vaak in de reflex schiet van snel handelen, leren dammers al op zeer jonge leeftijd hoe, zelfs onder hoge tijdsdruk, razendsnel na te denken en adequaat te reageren op onverwachte bokkensprongen van de ander.

Workshop strategisch denken
Hoe dat in zijn werk gaat, hoe je leert voortuitkijken, hoe de tijd voorbij vliegt tijdens een dampartij, leren we kinderen in de basisschoolleeftijd, ouders en leerkrachten graag in de workshop Strategisch denken. Maar dit is ook zeker interessant voor medewerkers van bedrijven die dagelijks topprestaties moeten leveren.

Kosten workshop
Het is mogelijk om gericht op een bepaald thema of onderwerp een workshop op maat te maken, op een eigen locatie, inclusief een toernooi of simultaan. Vraag hiervoor naar de mogelijkheden bij jeugddammennoord@gmail.com. De workshops worden gegeven door Jan Ekke de Vries & Zainal Palmans (eventueel met ondersteuning van een jeugdtalent uit de regio!