Verslag + Uitslagen: Jeugdmatches tijdens 2e Regio-Cup Noord Hoogeveen

Onderdeel van de HANNN DAMTOUR WK MATCH

Hoogeveen – In het kader van de WK-match tussen Alexander Schwarzman en Roel Boomstra is er als event een invitatie jeugdtoernooi georganiseerd tijdens de 2e Regio-Cup Noord in Hoogeveen. Er werden 10 talentvolle regionale jeugdspelers uitgenodigd. Aan de Regio-Cup deden 60 jeugdspelers mee uit de provincies Groningen, Friesland en Drenthe.

Voorzitter van de WK-organisatie, Wim Koopman, kreeg de eer om het toernooi te openen en gaf aan dat het jeugdtoernooi officieel onderdeel was van de HANNN WK Damtour. 1 december was tevens ook het startschot van de organisatie om de strijd tussen de twee grootmeesters landelijk bekend te maken. “We hebben een rijk gevuld nevenprogramma rondom de match. Alle nevenactiviteiten staan in het tekenen van het Fitte Brein,” legt Koopman enthousiast uit. Ook complimenteerde hij Zainal Palmans. “Het nevenprogramma wordt gecoördineerd door Zainal. Hij gaat zich focussen op een breed palet aan nevenactiviteiten voor verschillende doelgroepen, met een duurzaam karakter en een blijvende structuur. De gezonde kant van het dammen wordt positief belicht.”

Rik Smit, Coördinator Jeugd van de drie provincies, gaf het startsein zodat de kleine 70 kinderen de schijven konden verzetten naar de juiste velden. De jeugdspelers hadden er heel veel zin en gingen er fanatiek tegenaan.

Het invitatietoernooi bestond uit twee groepen van vijf spelers. De volgende spelers deden hieraan mee: Roland Kreeft, Renco Oostindjer, Wouter Sosef, Wilmer Oostindjer, Demi Peters, Sander Staal Lisa Scholtens, Nick Bolks, Matheo en Daniël Boxum. Na de voorrondes werden er kruisfinales ‘matches’ gehouden. Wouter en Roland waren groepswinnaars en mochten in de finale strijden om de 1e plek. In een spannende aanval versus omsingeling ging Roland als omsingelaar de boot in. Wouter, een fanatieke aanvaller, rook de winst en maakt de partij keurig af. Derde werd Sander Staal die Lisa Scholtens na barrage wist te verslaan. “Ik vond het een leuk toernooi en dit mogen ze wel vaker organiseren,”, zei de dolblije toernooiwinnaar die net 25 euro won. “De volgende keer ben ik zeker weer bij.”

Bij de Regio-Cup speelden de kinderen in zeven groepen. In elke groep werd er een rondtoernooi gespeeld. De prijzen werden uitgereikt door Nicole de Vries, Jasmijn Scholtens en Vera Brunink die dit jaar de Healthy Ageing Kaderproject volgen. Zij doen praktijkervaring op als jeugdleider, trainer, organisator en vormen een spil in de maatschappelijke damprojecten van de HANNN. Zij overhandigden ook elke deelnemer een speciaal gemaakte WK-damboekje: ‘Sterke Piramides’.

De volgende kinderen waren groepswinnaars:

Groep 1: Bart Jan Kortleven
Groep 2: Dylano Stoter
Groep 3: –
Groep 4: Ruben Renken
Groep 5: Matthijs Vos
Groep 6: Dana van Schaagen
Groep 7: Verena Schildt
Groep 8: Iris Corba

De volledige uitslag is hier te vinden: klik hier.
Foto’s (door Zainal Palmans): klik hier.

De Regio-Cup bestaat alweer vier jaar en wordt dit seizoen zes keer gehouden. De 1e Regio-Cup vond 20 oktober plaats in Drachten en er doen elk seizoen ongeveer 200 kinderen aan mee. De 3e Regio-Cup vindt na de WK-match plaats: 26 januari in Hijken.